Midvinterblod -- Mons Kallentoft

Den får faktiskt bara 

Det är den kallaste vintern i mannaminne och ute på den blåsiga, snötäckta Östgötaslätten hittas en man hängd i ett ensamt träd. Hans frusna kropp är illa tilltyglad. Hela tillvägagångssättet påminner om ett gammalt asablot. Men rör det sig verkligen om ett människooffer? Och varför har någon gett sig på Bollbengan, mannen som hänger i trädet och som alltid varit utstött av resten av samhället?
Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren. En jakt som tar henne djupt in i människans kyliga mörker. Hon följs åt av Bollbengans ande som svävar under de kalla stjärnorna och manar på Malin att ta reda på hans historia.

Midvinterblod är första delen i en trilogi om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det är en otäckt suggestiv berättelse om gamla oförrätter, hemligheter och de fruktansvärda saker som människor kan utsätta varandra för.

Alla böckerna av Mons Kallentoft som handlar om Malin Fors.

 


Min åsikt om boken:

Midvinterblod.

 

Var en bra bok. Jag kände mig inte riktigt hemma i Mons sätt att skriva boken till en början. Men efter ett tag kom jag in i sättet att skriva på. Iof skriver han kanske inte annorlunda än andra men för mig blev det så.

 

Handlingen var mycket bra och man ville få veta mer hela tiden.

 

Tyckte dock att slutet blev lite otydligt men samtidigt tydligt. Ja jag vet det låter knepigt.

Men det kan bero på att jag inte var så läs koncentrerad de sista kapitlen.

 

Eller så skulle det vara otydligt. För jag ska vara ärlig så vet jag inte vem som var skyldig.

 

LÄST UNDER PERIODEN 28 AUGUSTI - 5 SEPTEMBER:

 

 


Någon i din säng -- Andreas Roman

Den får ..

Någon i din säng.

Utifrån sett har Sofia allt. Hon är en framgångsrik ung författare och bor mitt i stan i en lägenhet med fantastisk utsikt. Men under den perfekta ytan döljer sig en mycket ensam människa, som fördriver tiden med att umgås med sin låtsaskompis. En låtsaskompis hon haft sedan hon var liten. Men när det börjar hände märkliga saker och han bli lite för verklig, när Sofia kommer hem till en olåst dörr och med en radio som spelar deras favoritsång, inser hon att det enda rätta är att ta tag i sitt liv och sluta leva i fantasin. Men hennes låtsaskompis har helt andra planer. Och sent en natt vaknar Sofia av att det ligger någon i hennes säng...

Provläs boken här.


Mina tankar om boken:

En väldigt märklig story. Man vet inte riktigt vad man ska tänka. Den känns logisk och ologisk i samma rad.
Men ett otäck story är d allt.

Men då jag gillar att ha ordning på handlingen i en bok så kändes denna lite svår att ha koll på vad det egentligen handlade om.

Vilken bok ska jag nu läsa?

Ja jag har inte direkt brist på olästa böcker.


Nej nu ska jag hoppa i påsarna och leta reda på en bra bok.

Förresten jag misstänker att alla böcker jag samlat på mig de senaste två sommrarna är bra böcker.

C u.

I det tysta -- Vicky Jaggers

Den får starkastjärnor


I 18 år var Vicky Jaggers i sin brors våld. En sann och ovanlig berättelse om syskonincest.

När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfektabarnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.

Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.
I det tysta är en skakande sann berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad, av sin egen bror. Idag är Vicky Jaggers 34 år och bor i Storbritannien med sin man och sina fyra barn.


Mina tankar om boken Boken är utläst den 20110823

Läs denna boken den var riktigt bra. Lätt läst och man fick verkligen känna hur Vicky hade det under sin uppväxt med sin familj. Hur hon bar på hemligheten under alla år.

Läs den.


Det gjorde jag.

Snälla pappa, nej -- Stuart Howarth.

Då var det dags för nästa bok.
Den får

"Snälla pappa, nej" av Stuart Howarth

Stuarts barndom är fylld av förtvivlan, oro, kränkningar och en stark vilja att bli älskad.

Tillsammans med sina två äldre systrar och mamma och styvfar, bor Stuart i de fattigare kvarteren i en stad i England. Där försöker de tillsammans hanka sig fram och skapa sig ett bättre liv materialistiskt sett.

Till en början var livet bra.
Till skillnad från många andra i kvarteret, sågs de som en hel familj då de flesta familjer bestod av ensamstående mödrar. Faderns arbete som kommunal sopåkare innebar en högre levnadsstandard. Att han dessutom försörjde en handikappad flicka som inte var hans, gjorde att han sågs än mer som en god familjefar.

Vad de flesta inte visste, eller valde att blunda för, var hur illa barnen och mamman for genom all den misshandel styvfadern utsatte de alla för.

Den äldsta systern var född med ryggmärgsbråck vilket orsakade smärta och andra olägenheter som förmågan att inte kunna hålla tätt. Detta hindrade dock inte styvfadern från att förgripa sig på henne. Christine, Stuarts andra syster, var lika frisk som Stuart och var "mamman" i huset. Hon städade och lagade mat så gott hon kunde och däremellan förgrep sig styvfadern på henne.

Stuart som var yngst, kände sig först speciell eftersom styvfadern sades vara hans "riktiga" pappa, men detta hindrade inte heller övergreppen och sodomin.

Vid 32 års ålder konfronterar Stuart sin far som reagerar genom att slå ifrån sig alla anklagelser. Stuart tappar besinningen och slår ihjäl honom med en hammare. I rätten berättar han sin historia för första gången och detta mildrar straffet. Dock påbörjas en ny prövotid för Stuart som i fängelset blir utsatt för övergrepp av fängelsevakterna.

 

Idag är Stuart en gift man, för andra gången, och far till två barn. Han innehar även en hög post inom näringslivet och arbetar aktivt med att öka kunskapen om sexuella övergrepp på barn.

 


Mina tankar om boken.

Jag tycker att boken var bra men samtidigt så kändes den lite ytligt skriven. Svårt att förklara vad jag menar men jag kan inte säga annat.  Handlingen var det inte fel på, den var bra. Men äsch läs den.

 


Att läsa är grejen.

Det är en underbar upplevelse att sjunka ner i en bra bok. Man blir liksom ett med personerna i boken.

Eller du fattar?

Jag har alltid älskat att läsa böcker men hade tappat intresset under många år.

Jag vet egentligen inte varför men nu har jag tagit tag i det igen och jag bara njuter.

Om du har tips om böcker som skulle passa mig (du ser ju vilka jag läser) så får du gärna skriva en kommentar till mig.

Alltid kul att bli tipsad.

Eller hur?


Hypnotisören -- Lars Kepler

Av Lars Kepler
Den får av mig.

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.

Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.

Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.

Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Hypnotisören av Lars Kepler är den första kriminalromanen i en planerad serie.

Aldrig tidigare har en svensk roman sålts till utlandet med en sådan framgång redan innan den publicerats i Sverige.

"I Hypnotisören finns det bästa som lyft svensk spänningslitteraratur till sjunde himlen - men också det bästa ur ett internationellt perspektiv. Det här är genrelitteratur som ger sin förläggare gåshud" säger Jonas Axelsson, förläggare på Albert Bonniers Förlag.

KÄLLA



Mina tankar kring boken:
Det är en mycket bra bok. Den börjar med att man finner en man mördad i ett omklädningsrum.
När man sedan åker hem till för att underrätta familjen finner man den övriga familjen mördade.

Sonen i familjen klarar sig och hamnar på sjukhus.  Polisen behöver få veta så mycket de kan och de tar in en hypnotisör som hypnotiserar pojken för att ev få ett signaliment på mördaren. I och med så börjar helvetet för
Erik.

Läs den här om du vill fänglsas av en historia som inte är som man trodde.


Jag läser gärna fler böcker av Kepler.

Inspärrad -- Teresa Cooper

Mitt betyg:
Av Teresa Cooper

(tryck på författarens namn så får du veta mer om henne)


Teresa Coopers historia är hjärtskärande från första början. Hennes mor var psykiskt sjuk och hennes far var alkoholist, och Teresa omhändertogs redan som bebis.

Efter att ha tillbringat sin barndom i diverse hem, skickades hon till Kendall House i Kent. Det var innanför dessa fängelsemurar som hennes mardröm började. Inom tjugofyra timmar blev Teresa utsatt för den ökända inspärrningsmetoden, under vilken hon blev injicerad med farligt höga doser av sinnesförändrande droger och isolerad i kvarsittningsrummet om hon kämpade emot. Det var inte långt efter detta som det sexuella utnyttjandet tog sin början.

Detta är berättelsen om en ung flicka som blir utnyttjad och misshandlad på alla tänkbara sätt, och hur samma flicka slogs tillbaka till att bli den överlevare hon är idag.

KÄLLA.


Mina tankar kring boken:

Den var minst lika bra som de andra. Men det blev lite tjatigt att läsa flera böcker inom samma tema men boken var inte för den skull dålig eller trist eller svår att läsa.

Lättläst men tungt ämne som togs upp. Man kände sån empati för denna flickan som helt utan anledning låstes in på ett hem där man drogade ner henne fast hon var en helt vanlig flicka utan andra problem än de hon hade med sina föräldrar. Fadern söp och mamman drog.

Läs gärna den här för den är värd sinna timmar.

Nattfåk -- Johan Theorin

Mitt betyg: 

Nattfåk fick pris för Bästa svenska kriminalroman 2008 av Svenska Deckarakademin!

När den kraftfulla storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg.

I Johan Theorins nya bok har det blivit vinter på norra Öland. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse. Eller? Det dröjer inte länge innan svårförklarliga saker börjar hända.

I Nattfåk får vi stifta bekantskap med en rad nya människor, men också möta några vi redan känner - inte minst den pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson. Precis som Skumtimmen är det en stark och oförglömlig läsupplevelse, en blandning av kriminalroman, spökhistoria och familjedrama med originella karaktärer, fängslande miljöer och en lika sorglig som spännande intrig.

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg. Våren 2007 debuterade han med Skumtimmen, som blev en omedelbar succé hos både läsare och kritiker. Också i utlandet har debuten blivit sällsynt uppmärksammad. Översättningsrättigheter har hittills sålts till femton länder, bl.a. USA, England, Frankrike, Holland, Tyskland och Italien.

Källa:





Mina tankar kring boken.

Jag gillade boken helskarpt. Den var lätt läst och det var en bra handling.

 


Måste nog säga att upplägget på boken påminner väldigt mycket av hur Camilla Läckberg skriver sina böcker. Men vad gör det då det blir bra?

Jag tycker absolut att du ska läsa den om du gillar bra mord böcker.


Trasig -- Shy Keenan.

Mitt betyg

"Jag föddes och trasades sönder i Birkenhead. Oönskad, misshandlad, såld, bortbytt, fotograferad, filmad, lämnad att dö, fördärvad, skuldbelagd, sviken och förbigången. Men jag föddes även med en brinnande eld inom mig. Jag kallar den för min Fenixeld. Jag är inget offer - det ordet beskriver bara vad jag råkade ut för. Inte heller är jag en överlevare för det antyder att jag kommit över allting. Jag är en Fågel Fenix och det pågår en ständig process inom mig. Detta är min berättelse."


Orden kommer från Shy Keenan. Under hela sin barndom blev hon systema­tiskt våldtagen av sin styvfar. Och hen­nes mor misshandlade henne så svårt att hon hade både nedsatt hörsel och syn den dag hon började skolan. Vid 10 års ålder var hon nära att dödas av en grupp pedofiler som hon blivit såld till.

I vuxen ålder beslutade sig Shy för att berätta san­ningen och få de skyldiga ställda inför rätta. Efter en utdragen process dömdes både styvfadern och några av hans medhjälpare till långa fängelsestraff - inte bara för vad de gjort mot Shy utan för flera fruktans­värda brott även mot andra barn.

Trasig är en av de mest skakande och ärliga skildring­ar av barns utsatthet som någonsin skrivits. På ett rakt och självutlämnande sätt berättar Shy Keenan om sina fruktansvärda upplevelser. Men hon uppvi­sar även en inneboende styrka och förmåga att trots allt överleva och vända smärtan till något positivt som kan hjälpa andra i liknande situation.

KÄLLA



Här nedan får du höra hennes egna ord om sin barndom.


Mina tankar om boken.

En fruktansvärd bok om hur man kan ha de som värst som barn.
Där misshandel och sexuellt utnyttjande är barnets vardag. Ingen som ser, ingen som förstår.

Jag beundrar kvinnor som kan komma över en sån här upplevelse. Rena mardrömstartet på en ung kvinnas liv.

Det blev en fyra bara för att jag kände att hon tappade bort hur hon tog sig vidare när det gällde att bilda egen familj. Hur hon fann tryggheten i en man efter hennes upplevelser.

Jag kanske är orättvis mot boken som annars var en lässlukare. Jag hade svårt att lägga den i från sig då den fängslade mig direkt.

Jag tog tre pauser i läsandet. När jag lagade maten, åt maten och såg en film under lördagkvällen.

Det denna lilla flicka fick vara med om är så fruktansvärt kränkande mot ett levande väsen och man chockas av hur hon behandlas från myndigheters sida.

Det var ingen som hörde denna flickas försök till avslöjande.


Läs denna boken det gjorde jag och jag ångrar mig inte.


Varför Gråter inte Emma.

Naket och ärligt om tragedin som engagerade hela Sverige

Mitt Betyg: 

Äntligen hade tillvaron ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma med två barn. Nu hade hon mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

När Emma vaknade upp befann hon sig i en märklig polisutredning där hon hölls isolerad utan att veta vad som hade hänt henne - eller barnen. Hon som varit en vanlig småstadsflicka blev sedan rikskänd när hon valde att träda fram och berätta om sina upplevelser. Emmas starka utstrålning möttes av djup beundran men också misstro. "Hur kan hon se så glad ut?" Man tycktes vilja att Emma skulle gråta och hata. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar och pekade ut sina barns mördare. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.

Varför gråter inte Emma? är en provocerande men uppriktig skildring som bryter mot den gängse bilden av hur man ska bete sig i sorgens stund. En berättelse om en helt vanlig svensk familj som i krisen visar prov på en ovanlig sammanhållning och kompromisslös kärlek.

Se bokvideon här from Markus Junghard on Vimeo.

 


Mina tankar kring boken:

 

Boken griper tag i en på ett okontrollerat sätt. Man kan inte förstå hur det måste kännas att drabbas av något så fruktansvärt.

Det är också obegripligt svårt att förstå hur en människa kan fungera på detta sätt att bara kliva in i andra människors hem och beröva dom på det vackraste de har. Barnen.

 

Jag faschineras av Emmas styrka som ibland känns overklig. Man bara väntar på att hon ska bryta ihop totalt i ilska. Men man kan bara beundra hennes krafter.

Man förstår ju att hon lider men man får nästan uppfattningen av att hennes kraft att få dit tjejen är större än att våga sörja.

 

Men den här boken rekommenderar jag dig att läsa.


Människohamn -- John Ajvide LIndquist.

Mitt betyg:

”Pappa, vad är det där? På isen?”
Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.

Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.

Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut.
Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.

Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.

Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.

Människohamn är en saga om kärlek, hat och magi. Det är berättelsen om de dolda krafter som har skapat skärgården.

 


Mina tankar om boken.

 


Inte ens det förflutna -- Anna Jansson

Mitt betyg:

1.

Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabilitetsläger i försäkringskassans regi.
En av dem är kriminalinspektör Maria Wern, försedd med falsk identitet för att skyddas inför en rättegång där hon kallats som vittne.
Men det blåser upp till storm på ön och electriciteten slås ut.
En av de sju kvinnorna hittas död, en försvinner.
Snart inser Maria Wern att det alla är omfattade av en djävulsk plan...

****************************************************************************************
2.

Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem som ett dödens eget andetag och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta. I den svaga ljuslågan från tändaren ser de att den är daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.

Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil på riksväg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne väcks tankar på vedergällning och död för ett förlorat liv. De som orsakat så mycket lidande och skam får inte gå ostraffade.

Döden skriver en inbjudan. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända?

En av dem som följt med till ön är Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.

 


Mina tankar om boken.

 

Rätt bra handling, men lite tråkig i början och handlingen är lite snabb i slutet...


Dotter önskas -- Katerina Janouch

Mitt betyg:


För Helena, trettionånting, en ung kvinna som inte är särskilt hårt förankrad i tillvaron, känns familjeliv avlägset. Men så möter hon Paul och bitarna faller på plats. Snabbt blir hon gravid och föder en son. Helenas mamma är en engagerad mormor. Släkten gläds åt det första barnbarnet. Och efter pojken kommer flickan förutsätter alla. Helena blir medveten om att omvärlden är fylld av kvinnor som föder döttrar. Alla utom hon själv, verkar det.

När Helena blir gravid igen, händer något som förändrar familjens liv för alltid. Hennes mamma avlider hastigt. Tragedin gör att Helenas önskan om en dotter växer sig allt starkare. Att mista sin mamma när man själv just håller på att bli en, är kanske livets svåraste utmaning. Helena blir smärtsamt medveten om att hon har alltför få nära kvinnorelationer i sitt liv. En liten flicka kanske skulle kunna fylla tomrummet.

Mitt i kaoset sker något oväntat. Helena hittar sin mammas hemliga dagbok. Sakta inser Helena att hennes mors liv på många sätt är ett mysterium. Vem var hon, denna på ytan lättsamma kvinna? Helenas saknad och svårigheter att finna sig tillrätta i den bitvis tunga modersrollen blandas med en önskan att få veta sanningen. Hon ger sig på jakt efter en svunnen tid. Sökan är både en tröst, en flykt och ett begär att få veta. Men jakten på svar leder in Helena till oväntade insikter. Kanske bör en del frågor förbli obesvarade

Dotter önskas är en roman om mammor och döttrar, men också om pappor, och om kärlek som långtifrån är okomplicerad. Det är en bok om förlust, nyfikenhet och längtan. Längtan efter saker vi kanske aldrig kan få - men just därför så förtvivlat gärna vill ha.

I skärningspunkten mellan litteratur och journalistik uppstår ofta de mest medryckande berättelserna. Dotter önskas befinner sig precis där, jag grips av berättelsen, och jag bryr mig om personerna.

Expressen

Katerina Janouch är fembarnsmamma och bor med sin familj i en villa utanför Stockholm. Hon är vårt lands mest framstående expert på relationer och samlevnad. Hon debuterade år 2004 som romanförfattare med Anhörig, en djupt personlig bok om att älska en missbrukare. Boken blev en stor framgång och har hittills sålts i 150 000 exemplar.




Mina tankar om boken.

Denna boken läste vid två tillfällen.
Ägnade natten mellan den 3 och 4 augusti 2009
med att läsa mer än hälften.
Avslutade den samma natt

 

En bra bok som fångar en direkt.

 


Den som älskar något annat -- Karin Fossum

Mitt betyg:

Den åttaårige pojken Jonas August påträffas död i ett skogsområde. Det uppdagas att han har dött till följd av ett astmaanfall som framkallats när gärningsmannen förgripit sig på honom.

Jonas August hittas av ett äkta par på söndagspromenad. Reinhardt och Katarina Ris visar sig få en avgörande roll i jakten på gärningsmannen, eftersom de har mött en man som lämnade området för fyndet. Reinhardt tycks dock hysa ett näst intill ohälsosamt intresse för det grymma dådet och Katarina lider i tysthet av hans brist på takt och ton.

Kommissarie Konrad Sejer leder utredningen, som drar ut på tiden. Ännu en pojke, Edwin, försvinner ?

Parallellt med utredningen får läsaren ta del av gärningsmannens tankar och känslor. Hans besatthet symboliseras av den döde pojkens shorts som han vägrar att göra sig av med. 

Utöver vittnen, polis och gärningsman skildras även offrens föräldrar. Två olika mödrar med två olika förhållningssätt till vad som skett och till sorgen kommer till tals.

Temat pedofili genomsyrar berättelsen i och med den första pojkens död samt genom Katarina Ris upptäckt att även hennes make har denna läggning, något som hon börjar misstänka när hon hittar en bild av en liten flicka bland Reinhardts tillhörigheter.

Läsaren lämnar Fossums deckarvärld efter ett sista möte med Reinhardt som sitter i en park och dagdrömmer om att en dag få komma en liten flicka nära. En ogärningsman är fängslad, men problemet som skapade honom kvarstår och det kommer alltid att finnas andra män som han ?


Mina tankar om boken:

Handlingen var fruktansvärd. Vilket öde. Detta är vi ju alla rädda för, att någon ska göra illa våra barn. Jag gillade boken men tyckte att den sluta lite snabbt när d väl klarades upp.

Läst den 20090723
Tog tvä läsningar att läsa denna..
Lättläst..


Den mörka ängeln -- Mari Jungstedt

Mitt betyg:

 

Vårvindarna viner över Gotland när den nya kongresshallen intill Visby hamn ska invigas. Alla öns potentater är inbjudna och festfixaren Viktor Algård lyckas genomföra arrangemanget perfekt. Men det ska bli hans sista fest. Morgonen därpå hittas han mördad i en undanskymd personalhiss i byggnaden.

Kort efter mordet totalförstörs tre sommarstugor i en våldsam brand ute vid ett raukområde på södra Gotland.
Kommissarie Knutas söker kopplingar och ställs inför ett mörkt drama som tvingar honom att konfronteras med egna problem.
TV-journalisten Johan Berg tar hjälp av sin Emma för att söka sanningen, vilket får förödande konsekvenser.
Och i utredningens skugga skymtar den mörka ängeln, oåtkomlig och obeveklig.

Mari Jungstedts sjätte kriminalroman kretsar kring relationen mellan barn och vuxna, ett återkommande tema i Maris författarskap. Med Den mörka ängeln har hon skapat en riktig bladvändare, och som vanligt utspelar den sig i Visby med omnejd men denna gång också i Stockholm.



Mina tankar om boken.

Boken är lättläst och svår att lägga i från sig. Boken läste jag på en dag

Änglarösten -- Arnaldur Indridason

Belönad med THE MARTIN BECK AWARD, årets bästa till svenska översatta deckare 2005!
Motivering: Ett starkt berörande familjedrama i kriminallitterär form.
Mitt betyg:

En vaktmästare på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han bott under många år. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk. Han var en lovande barnstjärna, hårt pressad av sin pappa, med en strålande karriär som sångare framför sig. Ända tills han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert.

Men vem kan ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring? Hans syster? En kufisk engelsman och samlare av skivor med unga pojkröster? Eller har ryktena om organiserad prostitution på hotellet något med mordet att göra?

Änglarösten är en tät, suggestiv berättelse, mot fonden av ett kargt Island. Huvudtemat är vad som kan hända inom en människa som drivits mot avgrunden av en sträng och kompromisslös uppväxt. Samtidigt får vi följa Erlendurs eget liv och hans komplicerade familjerelationer, och även möta en ny bekantskap, en kvinna som får stor betydelse för honom.


Mina tankar om boken.

 

Denna boken läste jag ut på några dagar, fast med några dagars mellan rum då jag inte läste alls.


Så dumt -- Mia Törnblom

Mitt betyg:


Från heroinist till Sveriges mest framgångrika vägledare

Att Mia Törnblom har ett stökigt förflutet är ingen hemlighet. I sina succéböcker och populära föreläsningar om självkänsla delar hon frikostigt med sig av sina egna erfarenheter. Men först nu berättar hon hur det verkligen var. Så dumt! är hennes efterlängtade självbiografi - en personlig berättelse om hur hon har tagit sig från djupaste självförakt till att respektera och älska den hon är.

Boken tar sin början under Mias sista dygn som aktiv narkoman då hennes tillvaro kantades av kriminalitet, missbruk, våld och sorg. Men då, när hon befann sig på botten, vände allt. Hon insåg att hon måste välja mellan att dö eller att överleva.

Med insiktsfullhet och humor skildrar Mia Törnblom hur hon blev nykter och drogfri. Hennes bok visar att förändring är möjlig. Alla kan lära sig att älska sig själva och att vända mörker till ljus.

Så dumt! ger svar på frågor som: Vad driver en människa att leva ett destruktivt liv? Vad krävs för att man ska finna kraften att vända om? Och hur gör man för att orka gå vidare trots att man skadat dem man älskar allra mest? Framför allt är det en berättelse om förlåtelsens läkande kraft.

Mia Törnbloms böcker Självkänsla nu! och Mera självkänsla! har blivit stora försäljningssuccéer, hennes föreläsningar är ständigt fullbokade.


Mina tankar om boken.

 

En riktigt bra bok.
Lite läskig att läsa på samma gång.
Hon framställer drogerna som någonting fantastiskt och gyllenskimmrande samtidigt som hon talar om vilket jävla gift det är. Hon är så sanningsenlig så att man känner verkligen med henne i hennes bedrövliga situation.
Men vilken tigrinna hon segrade mot alla odds.
Guld...


Ur vulkanens mun -- Helena von Zweigbergk

Mitt betyg:


Anna och Mats åker på en veckas semester till Sicilien i närheten av vulkanen Etna tillsammans med sina två barn, Molly, sju år, och Sebbe, elva. Våren har varit tung och veckan på Sicilien, som de egentligen inte har råd med, är ett försök att bryta en ond cirkel. Barnen är förväntansfulla och ser fram emot att få blicka ner i en riktig vulkan.

Ändå håller på att förgifta varandra och barnen med surhet och bitterhet. Mats tystnar och Anna förlorar sig i fantasier om Den Andre. De driver varandra till en gräns där de håller på att tappa kontrollen. Ett spänningstillstånd som börjar bli farligt?
Resan skulle bli en början till förändring. Men kan de mötas igen? Och vill de det?

Helena von Zweigbergks nya bok Ur vulkanens mun är ett laddat relationsdrama om konflikter, svek, drömmar och kärlek som fullkomligen tar andan ur läsaren.


Mina tankar om boken.

 

Denna lyssnade jag på cd bok.
Den var lite småtrist men samtidigt intressant.
Svårt att förklara.
Tjejen som läste boken var lite små tråkig.


Sjöjungfrun -- Camilla Läckberg

Mitt betyg:

I Sjöjungfrun, Camilla Läckbergs sjätte kriminalroman om polisen Patrik Hedström och hans hustru Erica, är det en debuterande författare som står i fokus.

En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter några månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen. Fallet kompliceras när en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, plötsligt börjar få anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Erica, som är bekant med Christian, anar att något plågar honom och övertygar Patrik att titta närmare på breven. Själv är hon höggravid med tvillingar, men kan ändå inte låta bli att engagera sig i fallet.

När sedan ytterligare en man mördas inser polisen att där måste finnas ett samband och spåren för dem tillbaka i tiden...


Snöstorm och mandeldoft -- Camilla Läckberg

Mitt betyg:

Camilla Läckberg har kallats "vår nya deckardrottning" efter att ha debuterat 2002 med Isprinsessan och därefter i snabb följd kommit med en rad spännande böcker.
Hennes miljö är födelseorten Fjällbacka i norra Bohuslän. Förr ett centrum för sillfiske och stenhuggeri, men i dag mest en omtyckt turistort. Ingrid Bergman hade Fjällbacka som sitt sommarparadis under många år och hennes aska är strödd där. På polisstationen i Tanumshede jobbar de poliser som är huvudpersoner i Läckbergs romaner där grundtemat är vad som brukar kallas "brottets psykologi".

Snöstorm och mandeldoft är en kortroman som Läckberg skrev som juldeckare för tidningen Allas 2006. Martin Melin från Tanumspolisen inbjuds av flickvännen till släktträff på Valön dit han anländer som siste gäst. Förbindelsen med fastlandet avbryts av en snöstorm och fasliga händelser utspelas på den isolerade ön - här anknyter författaren till en klassisk deckarsituation: mord i en sluten miljö.



Tyskungen -- Camilla Läckberg.

Mitt betyg:

Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet? Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som den äldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka. 

Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen. 

Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen? Vem eller vilka var beredda att döda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?


Olycklsfågeln -- Camilla Läckberg

Mitt Betyg:

Poliserna i Tanumshede drabbas av ond bråd död. En olycka med dödlig utgång ser först ut som en tragisk händelse utan illvilligt uppsåt. Men polisen anar oråd och ett minne från ett samtal med en kollega från ett annat distrikt får dem att fortsätta utreda. Det de finner är chockerande - en seriemördare har alldeles för länge fått härja ostört, utan att någon misstänkt något. Någon har arrangerat mord som olyckor, men har vid varje mord medvetet lämnat ett tydligt spår, som ingen upptäckt förrän nu. Morden har ägt rum i helt olika geografiska områden i Sverige, men det finns ett mönster vars lösning kommer att chockera honom och de övriga poliserna!Camilla Läckbergs fjärde spänningsroman som ljudbok.


Mina tankar om boken.

Att lyssna på böcker är en ren njutning bara de.

Stenhuggaren -- Camilla Läckberg

Mitt betyg:


"Camilla Läckberg är lika med säker spänning" Eskilstuna-Kuriren

Det är en tidig oktobermorgon i Fjällbacka och fiskaren Frans Bengtsson är ute och vittjar sina hummertinor. Vid den sista tinan är det dock något som tar emot. Den kärvar rejält och Frans förstår snart att det inte är någon vanlig fångst han fått. Men när tinan skär vattenytan kastar han sig mot relingen och spyr. För tvärs över nätet hänger en livlös liten flicka ...

Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshede polisstation dras åter in i ett komplicerat fall. Vid obduktionen upptäcker man nämligen att den lilla flickan har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt henne inomhus och sedan dumpat kroppen i havet. Men vem kan ha velat göra henne illa - och varför? Det visar sig snart att de måste gräva långt bakåt i tiden för att få reda på sanningen.

 


 

Mina tankar om boken.

Rekomenderar alla hennes böcker. De är som att följa nära vänners.


Predikanten -- Camilla Läckberg.

Mitt betyg:

"Predikanten är en vass, mogen kriminalroman som skänker stort läsnöje." Expressen

En sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en död kvinna. Polis kallas till platsen och mystiken tätnar när man under den mördade kvinnan finner två kvinnoskelett.

Patrik Hedström och hans kollegor i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Det visar sig att skeletten härrör från två kvinnor som försvann 1979. Vilken koppling har morden till varandra? Söker man en mördare som återkommit efter mer än tjugo år, eller någon som bara inspirerats av de tidigare morden?

Sanningen visar sig vara grymmare än man någonsin kunnat ana.

"Kontrasten mellan idyll och inferno utnyttjas till det yttersta, effekterna är starka och trycket högt." GT

"Predikanten är en mycket bra polisroman, en klok bok om människor och relationer" Sydsvenska Dagbladet

"Det här är Camilla Läckbergs andra bok och hon känns redan fullfjädrad som deckarförfattare - minst i klass med Liza Marklund ... En riktig deckarskatt." Vecko-Revyn

Camilla Läckberg, 30 år, är civilekonom men har numera sadlat om till författare. Hon debuterade med kriminalromanen Isprinsessan, som även den finns i Månpocket.















ISPRINSESSAN -- Camilla Läckberg

Mitt betyg: 

"Intrigen byggs upp långsamt, men tempot ökar successivt, och slutet är inte bara spännande utan skakande." Jury

Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.


I debutromanen Isprinsessan förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka och låter morden växa fram ur småstadsandans sämre sidor. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse. Något som under fel omständigheter kan bli ödesdigert...

"Lika gastkramande som själva mordhistorien och dess upplösning är skildringen av bysamhällets oförsonliga rättsordning. Tungans makt, sladdrets gift och fegheten när man ska stå för sina åsikter och handlingar är inte större än på andra håll, men på små orter exponeras de för alla och envar i ett iskallt vinterljus." Bohusläningen

"Skicklig intrig av Läckberg. --- En debutroman som förtjänar inte bara godkänt utan ett rejält överbetyg." Skaraborgs Läns Tidning

"Som helhet framstår Läckberg som årets bästa förstagångsförbrytare hittills." Jury

Källa

 


Mina tankar kring boken.

 

Jag bara älskar Läckbergs böcker. Mer behöver jag inte skriva.


Välkommen till min bokblogg!



RSS 2.0